#FOODMAG: Na talerzu x Szparagi

Sezon szparagowy trwa i dobrze to wykorzystać planując menu, na grilla ze znajomymi. Dlaczego? Szparagi są bardzo zdrowe i do tego niskokaloryczne (w 100g jest około 18 kcal). Publikujemy dla Was szybki i prosty przepis, który z pewnością będzie hitem na wszystkich letnich przyjęciach.

szparagi z jajkiem sadzonym

Krok pierwszy
Odłam zdrewniałe końce szparagów i wyrzuć. Grubsze szparagi przekrój wzdłuż na połówki. Włóż je do miski i polej oliwą (np. truflową) i dokładnie wymieszaj, tak żeby oliwa pokrywała je na całej długości. Można na tym etapie dodać również parmezan.

Krok drugi
 Tak przygotowane szparagi grillujemy około 15 minut. Jeżeli chcemy sprawdzić czy są już gotowe – możemy je ugryźć 🙂 albo nakłuć widelcem, który powinien w nie miękko wchodzić.

Krok trzeci
W międzyczasie na patelni przygotowujemy jajko sadzone. Rozgrzewamy oliwę i smażymy ostrożnie około 8-10 minut na małym ogniu.

Krok czwarty
Szparagi wykładamy na talerz dodajemy inne grillowane warzywa (np. gałązkę pomidorków cherry) możemy lekko pokropić je sokiem z cytryny. Następnie układamy na nich ostrożnie jajko sadzone. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i gruboziarnistą solą. Smacznego!

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni

#NEWFACE Alert: Uncover Models

Następny

#BEAUTYMAG: Pielęgnacja męskich włosów