#FOODMAG: Orzechy włoskie

Dziś wspólnie z Bakal rozpracowaliśmy to, jaki wpływ na nasz organizm mają orzechy włoskie. Okazuje się, że włączenie ich do codziennej diety ma wiele zalet. Jakich? Zapraszamy do lektury.

Sposób na stres

 Kwas lanolinowy, który znajduje się w orzechach, ma zbawienny wpływ na komórki nerwowe. A zawarte w orzechach włoskich minerały, takie jak magnez, potas oraz witamina B6 i kwas foliowy, pomagają w łagodzeniu nerwów. Specjaliści radzą spożywać je codziennie – to pomoże Ci w bezsenności oraz zniweluje oznaki przemęczenia. Orzechy włoskie regulują także stany depresyjne. Warto je również mieć w ważnych/stresujących sytuacjach np. gdy zbliżają się trudne egzaminy czy rozmowa o pracę.

antyoksydanty

Orzech włoski jest bogaty w polifenole tzn. w związki, które mają zbawienny wpływ na całe nasze ciało, czyli neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Badania naukowe pokazują również, że orzech włoski ma w sobie 9 razy więcej antyoksydantów niż np. brazylijski. Dodatkowo flawonoidy, znajdujące się w orzechach włoskich także pełnią funkcję przeciwutleniaczy w organizmie. Warto wiedzieć, że działają między innymi przeciwzapalnie!

odporność

Wiedzieliście, że naukowcy  podczas 241. zjazdu American Chemical Society, oświadczyli, że ze wszystkich orzechów najzdrowsze są właśnie orzechy włoskie?
Jak się okazuje, garść orzechów wystarczy, żeby uzupełnić uzupełnienie dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze omega-3 oraz omega-6, które odgrywają ważną rolę w ochronie układu limfatycznego. Kwas elagowy, cynk, miedź, które także zawarte są w orzechach włoskich, przyczyniają się do wzmacniania odporności. Spożywanie ich regularnie pozwoli Wam też na uporanie się z dolegliwościami żołądkowymi oraz obniży tzw. zły cholesterol.
 

uroda

Orzech włoski może działać na urodę wewnętrznie oraz zewnętrznie. Zawarte w nich miedź oraz cynk mają zbawienny wpływ na cerę tłustą z tendencją do rozszerzonych porów oraz tworzenia się niedoskonałości. Witamina E to świetny antyoksydant, który opóźnia procesy starzenia. Witamina C przywraca skórze gęstość i redukuje przebarwienia. Z orzechów włoskich można wykonać również płukankę do włosów, której właściwości antybakteryjne pomogą w walce z łupieżem oraz przetłuszczaniem się. Uwaga – płukanki nie powinny stosować osoby o jasnych włosach, ponieważ może ona je przyciemnić. Z orzechów włoskich można także wykonać maseczki. Sprawdzą się one dla skóry tłustej oraz mieszanej.

Maseczka z orzechów włoskich

Krok pierwszy
Rozgnieć orzechy (ilość wedle uznania) w moździerzu, lub użyj blendera.
Krok drugi
Zalej orzechy ciepłym mlekiem i dodaj odrobinę miodu. Wymieszaj i odczekaj chwilkę, do momentu spęcznienia/ ostygnięcia orzechów.
Krok trzeci
Nałóż maseczkę na twarz (omijając okolice oczu) oraz na dekolt. Pozostaw ją na ok. 10 minut i zmyj ją letnią wodą delikatnie masując skórę.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni

#BEAUTYMAG: #Dailyroutine: Iga Novinska

Następny

#YOURSTYLEMAG: Zdrowie psychiczne - rozmowa z psycholog Katarzyną Wolską