#FOODMAG: Wegański Mazurek Wielkanocny

 W tym roku, przed Świętami, mamy więcej czasu na domowe porządki i gotowanie. Możemy również oddać się kulinarnym eksperymentom. Dlatego, wspólnie z Bakal, przygotowaliśmy dla Was nowoczesny przepis na mazurek wielkanocny w wersji wegańskiej. Do dzieła!

Składniki na spód
100 g daktyli Bakal Soft
100 g zmielonych płatków owsianych
1 łyżka kakao
szczypta cynamonu
szczypta soli

Składniki na nadzienie 
200 g daktyli Bakal Soft
50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
20 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
3 łyżki kakao

Do dekoracji 
20 g moreli suszonych Bakal Naturalnie
50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie

Sposób wykonania
Daktyle miksujemy ze zmielonymi płatkami owsianymi oraz kakao, cynamonem i solą. Nie trzeba wcześniej namaczać owoców. Jeśli masa jest za rzadka – możemy dodać do niej więcej płatków lub mąkę. Utworzone ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Siekamy drobno migdały oraz orzechy laskowe i łączymy z daktylami. Wszystko miksujemy z kakao na gładką i gęstą masę. Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkujemy i przekładamy na blachę, a następnie nakładamy na nie równomiernie masę. Morele oraz migały – te do ozdoby, kroimy w dowolny kształt i dekorujemy według uznania. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Fot. Karolina Krasińska
Poprzedni

#BEAUTYMAG: #Dailyroutine: Lanberry

Następny

#MODAMAG: Polska marka Sabrina Pilewicz