#FOODMAG: Włoski deser Panforte

Dziś przygotowaliśmy coś dla fanów kawy i słodkości. Włoski deser Panforte z bakaliami, który bardzo łatwo zrobić, dobrze smakuje z Cafe Latte. Mamy teraz sporo czasu – a dla tych, którzy poddają się kulinarnym wyzwaniom lub pracują z domu i mają ochotę na coś pysznego, ten deser będzie idealny. Do dzieła!


Składniki:

150 g miodu
50 g mąki pszennej
30 g cukru
30 g masła
2 łyżki kakao
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu
50 g orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie
50 g orzechów laskowych Bakal Naturalnie
50 g migdałów łuskanych Bakal Naturalnie
50 g suszonych daktyli Bakal Soft
50 g suszonych moreli Bakal Naturalnie
50 g suszonych fig Bakal Soft

Wykonanie:
Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę. Figi, morele oraz daktyle pokrój na średniej wielkości kawałki, tak aby były wyczuwalne w cieście. Orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały drobno posiekaj. Bakalie przesyp do dużej miski. Następnie dodaj mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową oraz kakao. Starannie wymieszaj. Na małym ogniu podgrzej miód, cukier oraz masło. Po połączeniu składników, gotuj otrzymaną masę około 3 minuty. Następnie przelej ją do przygotowanych wcześniej bakalii i energicznie wymieszać. Masę przełóż do tortownicy i piecz około 40 minut w 165 stopniach. Smacznego

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni

#MODAMAG: Promod w trosce o zdrowie

Następny

#MODAMAG: Nowojorska marka I.N.D.Y Sunglasses