#FOODMAG: Dietetyczne chipsy

Borykając się z wieczną dietą, postanowiliśmy opublikować dwa banalne przepisy na dietetyczne przekąski. Pomysł pojawił się w rozmowie dwóch naszych redaktorek, które marzą o frytkach i innych tłustych okropnościach. Jakiś czas temu w poszukiwaniu zdrowych przekąsek wpadliśmy na propozycje frytek/chipsów z batatów oraz chipsów z buraków. Wypróbowaliśmy je i zgodnie potwierdzamy – już nigdy więcej nie będziecie chcieli zjeść tych popularnych, ziemniaczanych.
Spróbujcie! Czekamy na Wasze kulinarne wrażenia 🙂

Chipsy z buraków

Składniki:

    • 4 buraki
    • sól morska / może być gruboziarnista
    • oliwa
  • przyprawy wedle uznania np.: pieprz, rozmaryn ew. ocet balsamiczny

Kroimy buraka w cienkie plasterki, polewamy olejem i mieszamy. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy chipsy, posypujemy ziołami i solą. Pamiętajcie, że plasterki muszą upiec się równomiernie dlatego najlepiej jest kłaśc je osobno, tak żeby na siebie nie nachodziły. Nagrzewamy piekarnik do 130 stopni, wkładamy blachę z chipsami na około godzinę. Jeśli chcecie, żeby były bardziej przypieczone pod koniec podkręćcie temperaturę do 140 stopni, dosłownie na kilka minut.

Chipsy/frytki z batatów

Składniki:

    • 4 buraki
    • sól morska / może być gruboziarnista
    • oliwa
    • świeżo zmielony pieprz
  • przyprawy wedle uznania np.: rozmaryn ew. ocet balsamiczny, ostra papryka

Bataty kroimy  na kawałki (np. frytki) polewamy olejem i mieszamy. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy, posypujemy ziołami i solą. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wkładamy blachę z chipsami na około 30 minut.

Please follow and like us:
error

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Poprzedni

#MODAMAG: Blanca Miró Scrimieri x EDITED

Następny

#BEAUTYMAG: Naturalne & zjawiskowe rzęsy